Què fer quan acabi l'ESO

Orientació

Fes la teva preinscripció on-line!

Procés únicament telemàtic

COM ET PODEM AJUDAR

Sessions de tutoria

L’objectiu de l’acció tutorial al batxillerat és potenciar la maduresa dels alumnes, la seva autonomia i la capacitat de prendre decisions coherents i responsables. I per acompanyar en aquest procés, les activitats que es proposen van adreçades a l’orientació acadèmica, personal i professional de l’alumnat, alhora que es fomenta la cohesió i la dinamització del grup classe. La seva funció també és establir la comunicació del centre amb les famílies.

COM ET PODEM AJUDAR

Xerrades

Com a complement a la formació docent, l’acompanyament emocional i personal i a la interacció amb l’entorn, es fan una sèrie de xerrades i tallers de temàtica variada:

  • Tallers de coaching; tallers d’afectivitat i emocions; tallers d’orientació en salut i diversitat sexual … (Creu Roja Joventut, Joventut…).
  • Participació en activitats del municipi (prevenció d’accidents de trànsit, Fira, teatre (TAG) …)
  • Activitats per a l’educació en la igualtat i en contra de la violència de gènere:representacions teatrals, dinàmiques per visualitzar diverses perspectives …
  • Jornades d’orientació: estada a l’empresa; tècniques d’estudi; el treball de recerca; com parlar en públic; serveis del CRAI (Centre de Recursos URV); presentacions de les universitats, estudis artístics i cicles formatius de grau superior; informació de les proves d’accés a la universitat (PAU, PAP, CAFE…) ; visita al Saló de l’Ensenyament…
  • Xerrades de prevenció i orientació en seguretat digital, responsabilitat civil i riscos a les xarxes socials (Mossos d’Esquadra).
  • Sensibilització amb l’entorn i altres realitats socials , amb la col·laboració de l’Institut Guttmann, Amical Mauthausen i altres entitats socials de diversa índole.
SORTIDES PROFESSIONALS

Què pots fer quan acabis l’ESO?

Quan acabis l’ESO, tant si has obtingut el títol de graduat en Educació Secundària com si no, serà el moment de decidir si vols continuar estudiant o començar a treballar. Si vols estudiar, pots fer el batxillerat, cursar algun cicle formatiu o cercar un curs o taller de formació ocupacional per començar a aprendre i tastar una professió que t’interessi. Però si t’estimes més cercar feina, abans de posar-t’hi has de saber quines eines i mitjans tens a l’abast.

Batxillerat

El batxillerat dura dos cursos. Et servirà per a decidir si vols estudiar a la universitat o no i en què et vols especialitzar. Actualment n'hi ha tres: arts (via d'arts plàstiques, imatge i disseny i via d'arts escèniques, música i dansa), humanitats i ciències socials, i ciències i tecnologia. El batxillerat va coordinat amb els estudis posteriors, tant professionals com universitaris, i els continguts són reconeguts a l'entorn europeu i per accedir al món laboral.

Ensenyaments d'esports

Si t'apassiona l'esport i t'hi vols dedicar professionalment, aquests estudis et preparen per ser tècnic o tècnic superior especialitzat en atletisme, busseig esportiu, esports de combat, esports d'hivern, futbol i futbol sala, esports de muntanya i escalada, basquetbol, espeleologia, esports eqüestres, esports de vela, handbol i salvament i socorrisme.

Ensenyaments artístics

Si les manualitats i les arts són el teu fort, potser et ve de gust d'estudiar art dramàtic, arts plàstiques, disseny, dansa o música, per fruir-ne com a afecció o per dedicar-t'hi professionalment.

Formar-te per treballar

La formació professional inclou un conjunt d'ensenyaments que et qualifiquen per fer diverses professions. Els cicles formatius inclouen formació teòrica i pràctica. Al portal Catalunya Professional hi trobaràs tota l'oferta disponible.

Incorporar-te al món laboral

Si vols començar a treballar et convidem a visitar la secció de feina de JOVE.CAT. Hi trobaràs recomanacions per a fer el teu currículum i la carta de presentació, idees per a cercar feina, la definició de conceptes bàsics com ara el salari, el contracte de treball o els teus drets; informació sobre beques i pràctiques laborals, un apartat de feines d'estiu i feina temporal i encara més recursos i informació d'utilitat.
I després de l'ESO, què?

Què pots fer si no has aprovat l'ESO?

Pensar que qui no aprova l'ESO té poques sortides professionals és una equivocació. Si tens més de 16 anys i no has aprovat l'ESO però tens ganes de continuar aprenent coses, pots preparar-te per a superar unes proves que et permetran accedir als cicles formatius o als ensenyaments artístics i d'esports. També pots acollir-te a un programa de qualificació professional inicial (PQPI), entrar en una casa o taller d'oficis o anar per feina amb un curs de formació ocupacional.

  • Creus que aprovaries l’ESO?

No és cap pregunta banal, però tampoc intimidadora. Només et volem fer reflexionar sobre un problema preocupant que ens afecta a tots, com a individus, com a societat i com a país: el fracàs escolar.

Més info
  • Si no has aprovat l’ESO

Tens vàries possibilitats en aquest cas. Si vols tenir-ne més informació clica a l’enllaç informació i hi trobaràs tots els detalls.

Més info

Si et sents perdut i no saps què fer...

Si vols saber quin ventall de possibilitats tens a l'abast per a orientar el teu futur professional després de l'ESO, et convé investigar, contrastar opinions, informacions, opcions... T'oferim uns quants recursos per a orientar-te a l'hora de triar un camí.

No saps quin camí triar?

Especialitats

Artístic

Escènic

Humanístic

Social

Científic

Tecnològic

Accés a la universitat

Què és la selectivitat?

La Prova d'Accés a la Universitat (PAU), també coneguda com a selectivitat, té com a finalitat valorar, amb caràcter objectiu, la maduresa acadèmica que tens, així com els coneixements i les capacitats adquirides al Batxillerat i la teva capacitat per seguir amb èxit els ensenyaments universitaris oficials de grau.

Pots presentar-te a la prova d'accés a la universitat si estàs en possessió del títol de Batxiller. En el cas que hagis cursat un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS), pots examinar-te de la fase específica per millorar la nota per accedir a la universitat.
La prova d'accés s'adequa a les matèries cursades en Batxillerat i s'efectua a la universitat pública que correspongui al centre on hagis realitzat aquesta etapa.

Saber-ne més

Consulta ràpida

Normativa de Batxillerat

Contacte

    Tens dubtes o vols més informació?

    Si vols resoldre alguna pregunta sobre com fer la preinscripció, quina és la millor opció de batxillerat per a tu o qualsevol altra cosa, no dubtis a escriure’ns o a posar-te en contacte amb nosaltres i t’ajudarem en tot el que poguem.

     

    Institut Baix Penedès

    Av. Salvador Palau Rabassó, 1
    43700 El Vendrell

    Telf. 977 667 082
    Email. e3004797@xtec.cat

    Email. secretaria@institutbaixpenedes.cat